Er bowlingbørn det nye sort?

by anneogjulie

Curlingbørn kontra bowlingbørn

 

Curlinggenerationen opstod omkring år 1990 – 2000, men her i det nye årti, er en ny opdragelses metode trådt ud, nemlig bowlinggenerationen. Modsat curlinggenerationen, hvor forældrene fejer problemerne væk, bliver børnene her kaster ud i det hele, og skal lære det på den hårde måde.
Denne generation kaldes bowling generationen, da de bare bliver ’kastet’ lige ud i keglerne, uden nogen form for beskyttelse.
Det er forskelligt fra forældre til forældre, for nogle af dem står klar med hjælp, både med økonomisk og kærligt, mens andre næsten ikke er der.
Afhæng i af det enkelte individ, kan personerne udvikle sig forskelligt. Oftest hos curlingbørnene ser vi nogle mennesker som udvikler sig til ikke at magte noget, og bliver tit uselvstændige. Disse mennesker kan tit have svært ved at passe ind, i større sociale fællesskaber, da selvstændige menneske, oftest har det med at forvente noget af andre mennesker. Når forældre opdrager på denne måde, mener de det ikke ondt, men de gør faktisk deres børn en bjørnetjeneste. De ligger magten over til børnene, og så bliver mor og far ellers bare kørt rundt i manegen. Så når disse børn vokser op, kommer de højst sandsynligt til at få det svært, for mor og far har jo altid givet dem deres vilje, men når man kommer ud i det virkelige liv, er der ingen forældre til at løse arbejdsopgaverne og købe ind for dem.
Bowlingbørnene som lærer fra de er små af, at klare deres problemer selv, udvikler sig oftest som selvstændige, og hårdhudede mennesker, for de er vant til at møde modgang, og de ved hvordan man skal tackle det.
Bowlingbørnene opdrages til at have masser af pligter derhjemme, og magter at fragte sig selv rundt i verden, nærmest uanset hvordan vejret er. De klarer selv konflikter i skolen, og lapper også selv deres cykler.
Men alligevel mener mange, at det er vigtig at huske næste kærlighed i denne her opdragelsesmetode. For som Fru Z fra hendes blog af samme navn siger: ”det er jo så populært at sige, at vores børn ikke opføre sig som vi siger de skal, men derimod som vi selv gør. Så jeg skal eddermanme ikke være for streng ved dem, for jeg gider godt have mig et rart otium!”[1]
I et klip fra Go’ Aften Danmark, er Anne Grethe Bjarup Riis, Anders Stjernholm og Peter Lund Madsen inviteret ind for at snakke om Michelle Hviid’s klumme, hvor hun bl.a. skriver følgende:

Ud i keglerne med dem
Curlingbørn er for tabere. Bowlingbørn er det nye sort. Ud i keglerne med dem. Jeg står selvfølgelig klar med plaster og kærlighed. Skærmer jeg mine børn, ved ikke at lære dem at håndtere modstand, konflikt, nedtur og kaos? Jeg vil meget hellere ruste mine børn til at klare sig selv, også når himlen ramler ned i hovedet på dem – for det kommer til at ske. Jeg ønsker hellere at lære dem at kæmpe for deres drømme, bede om hjælp, vide at verden ikke er retfærdig. Planen er jo sådan set at de engang skal flyve fra reden. ” [2]

I dette klip, bliver alle parter enige om at de nok alle sammen var bowlingbørn, og er bowlingforældre. Men samtidig tror de også at alle mener det, da der ikke er nogen som har lyst til at udråbe sig selv som curlingforældre, eller barn. De mener også at opskriften til god børneopdragelse ligger i begge disse to opdragelsesmetoder, for hvis man tager ’best of both worlds’ så får man den rette balance.


[1] Citat af Fru Z fra hendes blog http://fruz1.wordpress.com/tag/bowlingborn/

[2] Sådan siger Michelle Hviid i en klumme for 24.dk

Reklamer